laupäev, 19. aprill 2014

Paleo eksperiment


Tere hommikust ja ilusaid pühi!


Minu hommik algas imelühikese, pooletunnise jooksuotsa ja tervisejoogiga!


Neljapäevasest jõusaalitrennist on eriti kõhulihased ikka veel täitsa tules ning pärast eilset 8km ringi tundsin, et täna on puhkust vaja. Niisiis piirdusingi ainult hommikuse äratusjooksuga. 

Eelmine kord zoodlitest rääkides mainisin, et püüan praegu teravilja- ja piimatooteid vältida. Miks? Sest otsustasin proovida Paleo toitumist. Toitumise nimi tuleb sõnast paleoliitikum ehk kiviaeg ning põhimõte on süüa ainult neid toite või nendest koostisainetest tehtud toite, mis kiviajal olemas olid, sest sellise toidu peal on inimese organism miljoneid aastaid elanud. Kõik, mis on saadud põllumajanduse, karjakasvatuse või mistahes toidu töötlemise viisil, tuleb välja jätta. 

Keelatud on 
- teravilijad
- kaunviljad
- piimatooted
- suhkur

Mis alles jääb?
- liha, kala, mereelukad
- köögiviljad
- puuviljad
- munad 
- pähklid-seemned
- looduslikud õlid (oliivi- ja linaseemne ning mõned veel).

Miks ma seda teen? Tõlgin praegu ühte Paleoteemalist raamatut, mis on tegelikult päris ehmatavalt mõjunud. Selles on kirjeldatud, miks teravili ja piimatooted organismile head ei ole, kui jubedalt meie toitu tegelikult töödeldakse, millist jama poetooted sisaldavad... Näiteks teraviljad sisaldavad päris ohtlikke mürke ja selliseid ensüüme, mis ei lase headel toitainetel imenduda. Paljudel löövad piimatooted organismi sassi. Aga kõige hullemad on ikkagi igasugused valmistoidud. On tõestatud, et väga paljud terviseprobleemid hakkasid tekkima just samal ajal põllumajandusrevolutsiooni algusega ning on eriti hulluks läinud viimase saja aasta jooksul. 

Paleo toitumist proovinud inimesed on vabanenud näiteks astmast, pidevatest külmetushaigustest, aga veel olulisem, südame-veresoonkonnahaigustest ja diabeedist. Mõnel olevat isegi nägemine paranenud, rääkimata sellest, et suur osa inimesi võtab selle toitumise ette kaalulangetamiseks. Ja väsimus kaob, mõte teravam, uni parem.

Kui ka üks mu arstist õpilane seda soovitas, rääkides, et on aasta aja jooksul, mil Paleo järgi toitunud on, ennast kordades paremini tundnud, otsustasin proovida. Olen piima-, teravilja- ja suhkruvabalt elanud nüüd kaks nädalat. See-eest olen söönud tavalisest rohkem liha, sest loomsed valgud on selle toitumise aluseks. Ka head rasva ehk oliivi- ja kookosõli olen palju kasutanud. 

Kõige suurem vahe, mida hetkel tunnen, on see, et kõht ei lähe tühjaks üldse nii ruttu kui varem. Kui tavaliselt pidin iga 3 tunni tagant midagi sööma, siis nüüd ei tunne selleks üldse vajadust. Ja kui näljatunne tuleb, siis mitte nii äkki, et nüüd on vaja KOHE midagi saada, vaid sellega annab natuke oodata, ilma et pilt taskusse läheks. 

Unega on lood praegu hästi, samuti tundub, et näonahk on natuke parem. Ma ei tea, kas see on Paleost või mitte, aga tundub, et mustad täpid ninal ja põskedel on kuidagi heledamaks läinud.

Üks asi, mida see toitumine nõuab, et suur ettevalmistamine. Kuna niisama poest midagi kaasa haarata on selle toitumise puhul raske (saiake, võiku, jogurt on out), siis peab kapis pidevalt midagi sellist valmis olema, mida kaasa võtta, kui tead, et pikemalt välja jääd. Ja ka väljas söömise võimalused on piiratumad, sest tundub, et kõik pakutavad toidud koosnevad kartulist, riisist või pastast ja kõrval on muidugi alati leib. Nendele asjadele olen nüüd kiitos ja näkemiin öelnud.

Siiani on väga hästi läinud ja mingit magusanälga pole ka üldse. See on hea! Vaatan, kuidas ma hakkama saan ja millised tulemused on. Ei luba 100 % paleoks hakata, aga püüan seda järgida nii palju kui võimalik. Enne aga vaatan, kuidas mu keha reageerib. 

Pika jutu lõpetuseks tänahommikune retsept: spinat, avokaado, banaan ja Kreeka pähklid - Paleo musternäidis ja tervis tuleb mühinal :) 



Kommentaare ei ole: