kolmapäev, 12. juuni 2013

Harjumuse anatoomia

Kõik, kes on kunagi proovinud muuta mõnda halba harjumust, teavad, et see ei pruugi lihtne olla. Oled endale lubanud hakata liigse netissurfamise asemel trennis käima või lõpetada õhtune kommisöömine, kuid tee mõtetest tegudeni on keeruline. Tuttav? Jaa...

Mis on harjumused? Harjumused on osa meist ja meie igapäevastest tegemistest, mis on pideva kordamise tulemusena automaatseks muutunud. Kasulikud harjumused teevad elu lihtsamaks. Näiteks tõuseme hommikul üles ning läheme vannituppa, et hambaid pesta. See tegevus on meie ajusse sisse kodeeritud ning nii automaatne, et me ei pea sellele eraldi mõtlemagi. Vaevalt, et kellelgi hommikune hammastepesu ununeb. 

Halba harjumust on kergem luua kui lõhkuda, nagu me kõik teame. Miks muidu on enda kättevõtmine vahel nii raske! Harjumuste muutmiseks on eelkõige vaja tahtejõudu.  Tahtejõud on nagu lihas, mis pidevalt treenides kasvab, muutes sind tugevamaks. 

Allikas
Halvast harjumusest vabanemiseks aitab kõige paremini selle asemele uue, parema harjumuse loomine. On näiteks inimesi, kes asendavad suitsetamise trenniga. Kuid vanad käitumismustrid istuvad kuklas ikka edasi - nad ei kao kuhugi ning on lisaks väga kergelt aktiveeritavad.  Piisab suitsetamisest loobunul vaid üks sigaret põlema panna, kui ollaksegi juba rongilt maas, isegi kui viimasest suitsust on möödas juba aasta...

Harjumused on sageli seotud mõnutundega, ning seetõttu on neid ka raske murda või asendada. Kuidas seletada ülesöömist? Meeldivad tegevused nagu millegi mõnusa mugimine toodavad dopamiini, hea tunde hormooni. Tahame seda head tunnet uuesti ja uuesti tunda, vabastada veel natuke õnnehormooni... kuni hetkeni, mil oleme juba selgelt üle söönud. 

Üheks võimaluseks halbadest harjumustest vabaneda on visualiseerimine. Mõtle ennast halva harjumuse asemel tegema midagi meeldivat. Loomulikult tuleb vahet teha laiskusel ja väsimusel. Kui sa tõesti oled väsinud, et trenni minna, jää koju. Kui sa lihtsalt ei viitsi end jooksuringile ajada, siis tee läbi väike mõttetreening. 

Mõtle vahelduvale rajale, huvitavatele inimestele, keda teel näed, heale muusikale, mis aitab sul kilomeetreid kiiremini mööda saata ning loomulikult heale enesetundele pärast trenni. Selline visuaalne mõttetegevus võib aidata halvast harjumusest või lihtsalt laiskusest võitu saada. 

Seega, harjumuste muutmine, puudutagu need siis laiskust, ülesöömist või liigset ajakulutamist netis, on ühtaegu lihtne kui keeruline. Mõtle välja, kuidas võid halva harjumuse asendada heaga; visualiseeri, ning lihtsalt MINE, TEE ja KORDA. Kuni harjumuseks saab. 

Allikas
Hiljuti lugesin raamatut Life Without Ed. Söömishäirete all kannatanud naine räägib oma kõike muud kui lihtsast teekonnast haigusest vabanemiseni. Läks aastaid, enne kui uute harjumuste kordamine viis selleni, et need vanad üle võtsid. Autor Jenni Schaeffer tõdeb, et kui seisad raske hetke ees - hakata õgima või mitte, oksendada toit välja või mitte - on nii kerge mõelda, et ma ei saa hakkama. Ta soovitab vaadata olukorrale nii: mul on, mille vahel valida VALIDA, mul on VÕIMALUS otsustada hea ja halva vahel. Sellepärast ei eksisteeri tema sõnavaras väljendit I can't, vaid ainult I won't. Oleme iseenda valikute peremehed!

Kommentaare ei ole: