esmaspäev, 27. mai 2013

Avokaadoküpsised!

Nädalavahetus kipub alati liiga kiiresti mööda minema. Reede õhtuks oli planeeritud suuremat sorti koosviibimine sõpradega, ning ettevalmistused selleks algasid juba päris varakult. Seega trenni tegin ära kohe kui olin ärganud. Jooksime tunnikese, arvatavalt nii 11 km. Laupäeval puhkasin trennist, ning eile, pühapäeval olin valmis veidi pikemaks tiiruks - 1.30 minutit ja 17 kilomeetrit. 

Nüüd muude asjade juurde!

Olen siin olles täielikult armunud avokaadosse. Mitte iga avokaado pole hea, kuid pehmed ja küpsed, mõnusa tekstuuriga viljad on vastupandamatud. Selle tervislikkus on teada, nagu ka rohke rasvasisaldus, aga tegemist on ainult heade rasvadega. 


Avokaado kasutusvõimalused on lõputud. Viimaseks trendiks, millest siinses terviseteemalises ajakirjanduses palju juttu on olnud, on või või margariini asendamine avokaadoga... küpsetistes!  Uudishimu sai minust võitu ning eile proovisingi ära avokaadoküpsised. Originaalretsept asub siin, kuid tegin väikesesid muudatusi. Tegemist on jahu, suhkru- ning või- või margariinivaba retseptiga. Uskumatu, eks?

Ained: 

1 avokaado
mõned supilusikatäied agaavisiirupit (võib asendada ka suhkruga)
1 muna
1 tl vaniljeekstrakti
1 tl küspetuspulbrit
2 dl kookosjahu (origniaalretseptis täisterajahu, kuid ka nisujahu on ilmselt sobiv)
näpuotsaga soola
peotäis šokolaadinööpe või jaanileivapuu nööbikesi (inglise keeles carob)
soovi korral hakitud pähkleid




Kõigepealt sega pehme avokaado mõnusaks ühtlaseks massiks. Lisa juurde agaavisiirup (või muu magustaja, mida kasutad), ning muna. Viimasena sega juurde jahu-küpsetuspulbri segu. Võid segada kõik kokku köögikombainis, aga ka käsitsi on täiesti võimalik. 


Lõpuks lisa šokolaadinööbid. Vormi küpsised ning küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. 


Väljanägemiselt olid küpsised päris huvitavad, kergelt roheka tooniga. Järgmisel korral kasutaksin täiendusena siiski pisut õli, sest lõppulemus oli minu jaoks õige pisut kuiv. Maitse oli väga põnev - ütleksin, sametine ja mitte liiga magus, ning suhu ei jäänud ebameeldivat võimaitset, nagu vahel küpsistest kipub jääma.  Tasub proovida! 


Kommentaare ei ole: